4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Fiat 500 0.9 Twinair - Opel Adam 1.4 - Toyota iQ 1.0

To Adam είναι η lifestyle παρουσία της Opel στην κατηγορία Α, χώρο με αρκετές δυναμικές παρουσίες. Η «χαρούμενη» σχεδίαση κερδίζει τις εντυπώσεις, αλλά μένει να αποδειχθεί αν μπορεί να αντιμετωπίσει την ελίτ της τάξης του.

ΤΟ εργοστάσιο στο Ρίσελσχαϊμ καταθέτει τα διαπιστευτήρια του νέου μικρού του χωρίς περιστροφές: βασικό ατού που παρουσιάζει είναι οι αμέτρητες δυνατότητες εξατομίκευσης, περιορίζοντας τον ανταγωνισμό στο άνω -οικονομικά- άκρο της κατηγορίας, ήτοι Mini, Audi A1 και Fiat 500. Τον τελευταίο λόγο, βέβαια, έχει ο αγοραστής, και εδώ είναι που η Opel πρέπει να πείσει, πέρα από το φαίνεσθαι, και για το γίγνεσθαι του ομολογουμένως αναμενόμενου μικρού της.
Το γεγονός είναι πως, με τις πωλήσεις μεγαλύτερων μοντέλων να μη βλέπουν φως στο τούνελ, ο υποψήφιος αγοραστής της κατηγορίας θέλει κάτι που να τον κερδίζει και αισθητικά, αλλά αυτό το «κάτι» έχει πάψει να αποτελεί τη δεύτερη ή και την τρίτη προτεραιότητα στις επιλογές της καθημαγμένης ελληνικής οικογένειας. Το αποτέλεσμα είναι κάθε του λεπτομέρεια να μπαίνει στο μικροσκόπιο. Και εδώ, το μέχρι πρότινος νούμερο 1 ζητούμενο, που ήταν το κόστος κτήσης, έχει φτάσει να έχει την ίδια βαρύτητα με το κόστος χρήσης, άρα κατανάλωση και τέλη κυκλοφορίας. Και αν στη χώρα προέλευσης του Adam αυτά αποτελούν λεπτομέρειες, στον ευρωπαϊκό Νότο είναι τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά. Ανταγωνιστές τύπου Mini ή Α1 μπορεί να έχουν στις τάξεις τους προηγμένες τεχνολογικές λύσεις (βλ. κινητήρες με χαμηλές εκπομπές ρύπων και αυτόματα κιβώτια που συνεισφέρουν στην άνετη χρήση), ωστόσο παραμένουν δυσπρόσιτα, τη στιγμή που οι Ιταλοί με το Fiat 500 όχι απλώς κατάφεραν να αποδώσουν με τον καλύτερο τρόπο την αναβίωση ενός θρύλου, αλλά, λανσάροντας τον κορυφαίο τεχνολογικά 2κύλινδρο TwinAir, ζωντάνεψαν και την πραγματική έννοια αυτού του οικονομικού ρετρό μικρού.
Ανάλογες περιπτώσεις η κατηγορία έχει πολλές, αφού, ούτε λίγο ούτε πολύ, για να επιβιώσεις στο χώρο, θέλεις τουλάχιστον 3κύλινδρο κινητήρα, που να μην «καίει», να μη ρυπαίνει, άρα να απαλλάσσεσαι της πληρωμής τελών κυκλοφορίας και της τακτικής επίσκεψης σε πρατήριο καυσίμων. Το πρόβλημα με τα περισσότερα μοντέλα του είδους είναι ότι παραμένουν αδιάφορα αισθητικά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ανάμεσά τους το πολύ iQ της Toyota, το οποίο στο 1,0 λίτρο και με χειροκίνητο κιβώτιο σπάει το φράγμα των 100 γρ. CO2./χλμ., τη στιγμή που σε επίπεδο χρήσης, τουλάχιστον εντός πόλης, αναζητά αντίπαλο.

Από λευκό χαρτί
Το σίγουρο είναι πως το Adam αποτελεί ακόμα μια πτυχή της... φόρας που έχει πάρει η Opel την τελευταία πενταετία. Η μάρκα έχει κυριολεκτικά αναγεννηθεί, ρίχνοντας σχεδόν σε κάθε κατηγορία κάτι ολοκαίνουργιο: Insignia, Ampera, Mokka, Cascada... Είναι σαφές πως στην GM έχει γίνει επανεκκίνηση και είναι ξεκάθαρο το γεγονός της ιδιαίτερης προσοχής στο σχεδιασμό. Ειδικότερα για το Adam, ο στόχος είναι να χτυπήσει εμφανισιακά κορυφή, πατώντας στη μοντέρνα εικόνα του. Με «χαρούμενη», όπως είπαμε, εμφάνιση, διαστάσεις που, τηρουμένων των αναλογιών της κατηγορίας, υπόσχονται χώρους (3.698x1.720x1.484 χλστ.) και σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες εμφάνισης, είναι αδύνατον να περάσει απαρατήρητο. Τα σχόλια ποικίλλουν, είτε πρόκειται για το εμπρός μέρος του με το κοντό ρύγχος, είτε για το σχεδιασμό της οροφής, που αφήνει το κάτω τμήμα του αμαξώματος να δείχνει σαν κάμπριο, είτε για το πίσω μέρος, που δεν έχει γλιτώσει τα πικρόχολα σχόλια, αφού θυμίζει αρκετά αυτό του Fiat 500. Βεβαίως, οι Ιταλοί παίζουν το δυνατό χαρτί της ρετρό εμφάνισης, που αποδεδειγμένα πουλάει, τη στιγμή που τόσο η Opel με το Adam όσο και η Toyota με το iQ λανσάρουν μόδα.
Περί ορέξεως, πάντως, η γνωστή πίτα, αφού μιλάμε για τρεις εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις, οι οποίες ή θα αρέσουν με την πρώτη ματιά ή όχι. Από εκεί και πέρα, το λόγο παίρνει η καθημερινότητα, όπου τα πράγματα αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν. Και τα τρία λανσάρονται ως 4θέσια. Δε θα το κουράσουμε αναφορικά με το iQ. Ναι, αν συντρέχει σοβαρός λόγος, θα μπουν τέσσερις, αφού πρώτα ρίξουν κορόνα-γράμματα για το ποιος θα καθίσει πίσω και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν την παραμικρή αποσκευή να μεταφέρουν. Το ανύπαρκτο πορτ μπαγκάζ μπορεί να φιλοξενήσει ένα πακέτο σελίδες Α4 (και αυτό ακάλυπτο), μιας που για εταζέρα ούτε λόγος. Opel Adam και Fiat 500, από την άλλη, θα υποδεχθούν από δύο επιβάτες μέτριου αναστήματος πίσω, με το πρώτο να τους περιορίζει, κυρίως ως προς το πλάτος (εξαιτίας των φαρδιών πλαστικών πλαϊνών θηκών του), το δε «500» να μην τους αφήνει αρκετό χώρο για τα πόδια, την οροφή και των δύο να βρίσκεται πολύ κοντά στα κεφάλια τους, και τελικά το «500» να υπερέχει, χάρη στα πιο άνετα καθίσματά του. Σημειώνουμε ότι η κάθετη πλάτη στα πίσω καθίσματα του Adam θα κουράσει ακόμα και σε μικρές διαδρομές. Όσο για το χώρο αποσκευών, η υπεροχή του «500» είναι ξεκάθαρη, όχι τόσο λόγω των επιπλέον 15 λίτρων του πορτ μπαγκάζ του (185 έναντι 170 για το Adam), όσο χάρη στο αισθητά μεγαλύτερο άνοιγμα της τρίτης πόρτας του, που κάνει τη διαδικασία φόρτωσης πολύ πιο εύκολη.
Το Adam παίρνει το αίμα του πίσω σε ποιότητα και εργονομία. Το δίχρωμο ταμπλό με τα σκληρά πλαστικά είναι φιλοσοφίας «500», ωστόσο δείχνει πιο στιβαρό και με πιο μελετημένη διάταξη των χειριστηρίων. Αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός της φτωχής σε λειτουργίες μεγάλης οθόνης στο κέντρο της κονσόλας, ο οδηγός έχει άμεση πρόσβαση σε κάθε χειριστήριο χωρίς να αποσπάται η προσοχή του από το δρόμο. Στον αντίποδα, στο μεν «500» χρειάζεται μια σχετική εξοικείωση, τουλάχιστον με τα χειριστήρια του ηχοσυστήματος, στο δε iQ, στη σκέψη και μόνο του να αλλάξεις συχνότητα στο ραδιόφωνο, μπορεί να προκαλέσεις ατύχημα (ή και εγκεφαλικό!_ Κ. Κ.).

Στο δρόμο
Με τεχνολογικές λύσεις και διαφορές ως προς τη φιλοσοφία τους, τα τρία μικρά στοχεύουν, ψυχή τε και σώματι, στον νέο οδηγό, όμως από μία άλλη οπτική γωνία. Το νεοαφιχθέν πουλάει μια σπορτίφ εικόνα, που ξεκάθαρα δεν αποτελεί προτεραιότητα για το «πάνω απ’ όλα η άνεση» «500», αλλά ούτε και για το απαράμιλλης ευχρηστίας iQ. H διαφορετικότητα του Adam γίνεται ξεκάθαρη από την γκάμα των κινητήρων του. Χωρίς να έχει ακολουθήσει το ρεύμα της εποχής, λανσάρεται με ατμοσφαιρικά 4κύλινδρα σύνολα, 1,2 (70 ίπποι) και 1,4 λίτρων (87 και 100 ίπποι) με τιμές εκπομπών ρύπων αρκετά πάνω από τα 100 γρ./χλμ., τα οποία συνδυάζονται αποκλειστικά με χειροκίνητα κιβώτια 5 σχέσεων. Αργότερα θα ακολουθήσει ένα μικρό υπερτροφοδοτούμενο σύνολο με 6άρι κιβώτιο, αλλά μέχρι τότε ο ανταγωνισμός θα παραθέτει τις δικές του εκδοχές. Εν προκειμένω, απέναντι στο ισχυρότερο 1.400άρι Adam επιλέγουμε να βάλουμε το state-of-the-art 2κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο «500», όπως και το μικρότερο iQ με τους μόλις 68 ίππους, μιας που το «αδερφό» 1.300άρι με τους 99 ίππους μπορεί να δείχνει πιο ταιριαστό σε επίπεδο τεχνικών χαρακτηριστικών, δεν είναι αντιπροσωπευτικό όμως αν θέλουμε να μιλάμε για το «πραγματικό» iQ.
Στην πράξη, οι τέσσερις κύλινδροι του κινητήρα του Adam δείχνουν ετεροχρονισμένοι. Ήδη, από την πρώτη επαφή στην πόλη, και αφού ο οδηγός καθίσει στην καλύτερη μεταξύ των τριών θέση οδήγησης, θα διαπιστώσει ότι απαιτείται ένα διαρκές «ανακάτεμα» του κιβωτίου, αφού, από τη μία, τα 13,2 χλγμ. της ροπής, που αποδίδονται ψηλά -4.000 σ.α.λ.-, και, από την άλλη, οι κοντές σχέσεις δεν αφήνουν περιθώρια να ξεχαστείς με «μία πάνω» στο κιβώτιο. Τομέας που είναι βούτυρο στο ψωμί του «500», το οποίο με 1,5 χλγμ. ροπής επιπλέον, που μάλιστα αποδίδεται μόλις από τις 1.900 σ.α.λ., απαλλάσσει τον οδηγό από την επαφή με τον επιλογέα ταχυτήτων. Ανάλογα καλά τα καταφέρνει και το iQ, και ας υπολείπεται σε επίπεδο αριθμών, χάρη στη σωστή κλιμάκωση του επίσης 5τάχυτου κιβωτίου του. Ιάπωνες και Ιταλοί έχουν την πόλη στο αίμα τους, αφού είναι πραγματικά δύσκολο να ξεκαθαρίσεις ποιο από τα δύο παίρνει κεφάλι στον τομέα της άνεσης.
Το μεν «500» έχει αισθητά πιο μαλακή ανάρτηση και τελικά δεν κουράζει όταν πέφτει σε ανωμαλίες, το δε iQ μπορεί για πλάκα να πραγματοποιήσει και τον πιο... διεστραμμένο ελιγμό. Τομείς όπου υπολείπεται το αισθητά πιο σφιχτό, τόσο σε ανάρτηση όσο και σε αίσθηση χειριστηρίων, Adam, που βγάζει έναν πιο σπορτίφ χαρακτήρα. Στην πράξη, ωστόσο -και δη σε επαρχιακούς δρόμους-, αποδεικνύεται πως η πιο σφιχτή ανάρτησή του δεν αρκεί για να περιοριστούν οι κλίσεις του αμαξώματες σε γρήγορες καμπές, ενώ το συγκριτικά βαρύτερο τιμόνι του δεν παρέχει ικανή πληροφόρηση και αμεσότητα, ώστε ο οδηγός να μετατρέψει σε παιχνίδι κάποιες τάσεις αποσταθεροποίησης της ουράς. Σίγουρα, και τα άλλα δύο δε σχεδιάστηκαν για αγώνες, παρ’ όλα αυτά, από τη μία, οι όποιες υποστροφικές τάσεις του «500» είναι σημαντικά πιο προοδευτικές, από την άλλη, δε θα πάψει να μας εντυπωσιάζει η άνεση του iQ στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Με πάτημα που δεν προδίδει το μέγεθός του και με σωστή ηχομόνωση, αφήνει πίσω τόσο το ευπαθές στους πλευρικούς ανέμους «500» όσο και το... φασαριόζικο και κάπως ασαφές σε πάτημα μετά τα 120 χλμ./ώρα Adam, το οποίο, ακολουθώντας το ρυθμό του μικρόσωμου Toyota, έγραψε στο ρεζερβουάρ, ούτε λίγο ούτε πολύ, 12,4 λίτρα/100 χλμ.!

Η επιλογή
H Opel, που έχει κάνει μια αξιοπρόσεκτη προσπάθεια, τουλάχιστον απέναντι στα δύο μοντέλα αυτής της σύγκρισης, παίρνει το πάνω χέρι στην ποιότητα. Το στιβαρότερο πλαίσιο και τα πλουσιότερα υλικά του Adam βοηθούν στην επίτευξη ενός από τους στόχους της μαμάς εταιρείας, που είναι η ένταξή του στα premium μοντέλα της κατηγορίας. Από την άλλη, απέχει παρασάγγας από το να πλησιάσει σε μηχανολογικό επίπεδο το «500», αλλά και σε επίπεδο άνεσης το iQ, το οποίο, βεβαίως, συνολικά υπολείπεται των άλλων δύο αναφορικά με τους διαθέσιμους χώρους.
Χωρίς περιστροφές, νικητής αυτής την αντιπαράθεσης είναι το Fiat 500, αφού αποδεικνύεται το πιο ολοκληρωμένο, πρακτικό και αντιπροσωπευτικό για το είδος, τη στιγμή που εμφανισιακά εξακολουθεί να ικανοποιεί, παρά τα πέντε χρόνια του στην αγορά._ 4Τ

Opel Adam: δυνατότητες εξατομίκευσης
Δίχρωμοι συνδυασμοί αμαξώματος/οροφής, 12 αποχρώσεις αμαξώματος, 3 αποκλειστικά χρώματα οροφής, 31 σχέδια ζαντών, 6 αποχρώσεις κουμπωτών ενθέτων στους τροχούς, 4 αποχρώσεις εσωτερικού, 15 σχέδια καθισμάτων, 19 αποκλειστικά σετ διακοσμητικών ενθέτων, από τα οποία μερικά με κρυφό φωτισμό, 6 διαφορετικές επενδύσεις οροφής με 3 τυπωμένα σχήματα και 1 με φωτισμό έναστρου ουρανού, πρόσθετες διακοσμητικές λεπτομέρειες και αξεσουάρ, 8 φωτισμοί περιβάλλοντος κτλ.

Katie Purcell, υπεύθυνη μάρκετινγκ Adam

Με το Adam θελήσαμε να μπούμε στην κατηγορία των αυτοκινήτων fashion & lifestyle. Σε επίπεδο επικοινωνίας, θα δείτε ένα συνδυασμό ενεργειών που δε χρησιμοποιούμε σε άλλα μοντέλα και θα προωθεί τη μοναδικότητα του αυτοκινήτου. Θα είναι μια τολμηρή και ασυνήθιστη προσέγγιση.

Θεωρούμε πλεονέκτημα το γεγονός ότι ξεκινήσαμε από λευκό χαρτί και δε χρειάστηκε να βασιστούμε σε κάποιο προηγούμενο μοντέλο της εταιρείας. Δε θέλαμε να αντιγράψουμε τη Mini, μια φίρμα καθιερωμένη στο συγκεκριμένο χώρο.

Δε βασιζόμαστε, όμως, μόνο σε μια ξεχωριστή εμφάνιση. Θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο το μήνυμα ότι το αυτοκίνητο κουβαλάει γερμανική τεχνολογία. Πιστεύουμε ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία το κοινό είναι ιδιαίτερα απαιτητικό - τα θέλουν όλα.

Οι αγώνες αυτοκινήτου αποτελούν το ιδανικό μέσο για να προωθηθεί το Adam. Ήδη πουλήθηκαν όλα τα κομμάτια του Adam R2. Με αυτόν τον τρόπο θα κεντρίσουμε και το ενδιαφέρον του αντρικού κοινού. Σύντομα θα ακολουθήσει μια έκδοση παραγωγής του αγωνιστικού Adam, κάτι όμως για το οποίο δεν μπορώ να αναφέρω περισσότερα.

Το πρωτότυπο Adam Rocks προδιαθέτει για κάποιες μελλοντικές εκδοχές του μοντέλου. Η ανοιγόμενη οροφή εξασφαλίζει την αίσθηση ενός κάμπριο, χωρίς τους συμβιβασμούς στην ορατότητα ή τη χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ.

Η δυνατότητα συνδεσιμότητας αποτελεί σήμερα ένα από τα τρία βασικά πράγματα που αναζητά ο πελάτης της κατηγορίας, καθώς θέλει να μεταφέρει τη ζωή του και μέσα στο αυτοκίνητο.

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Ακόμα και αν πρόκειται για τις βασικές εκδόσεις, οι τιμές των τριών είναι «τσιμπημένες», αλλά, με βάση την ιδιαιτερότητά τους, αυτό ήταν αναμενόμενο. Έτσι, η βάση είναι τα 13.900, τα 14.250 και τα 13.570 ευρώ για Adam, «500» και iQ, αντίστοιχα, με το ακριβότερο («500») να μη διαθέτει ESP, αλλά και να εξοπλίζεται με επτά αερόσακους, έναντι των έξι για το Adam -που επίσης διαθέτει ESP- αλλά και των εννέα του iQ. Από εκεί και πέρα, και τα τρία διαθέτουν κλιματισμό, ραδιοCD με MP3, ενώ, λόγω «καθαρότερων» κινητήρων, τα «500» και iQ απαλλάσσονται της πληρωμής τελών κυκλοφορίας, τη στιγμή που τόσο το μικρό Opel όσο και το iQ καλύπτoνται από 6ετή εγγύηση μηχανικών μερών, έναντι των 2 ετών που καλύπτεται το «500».

FIAT 500 0.9 TwinAir
ΥΠΕΡ/ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΡΑΔΑΣΜΩΝ
ΚΑΤΑ/ΧΡΟΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΣΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ

OPEL ADAM 1.4
ΥΠΕΡ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ
ΚΑΤΑ/ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΙΜΟΝΙΟΥ

ΤΟΥΟΤΑ iQ 1.0
ΥΠΕΡ/ΕΥΧΡΗΣΤΙΑ
ΚΑΤΑ/ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ